Skip to content

Welcome

Business hours 08:30 - 16:30 on business days and hours. Saturday-Sunday from 08:30 - 16:30 according to the academic calendar.

The Dean of the Faculty of Science and Technology's office is located in the Faculty of Science and Technology building. Surat Thani Rajabhat University 272 Moo 9, Khun Thale Subdistrict, Mueang District, Surat Thani Province 84100.

Get In Touch

Email: sci@sru.ac.th
Phone: 077-913-366
Address: 272 Moo 9, Khun Thale Subdistrict, Mueang District, Surat Thani Province 84100

Our Location

การศึกษาครั้งนี้เป็นการวิจัยเชิงปฏิบัติการแบบมีส่วนร่วมเพื่อยกระดับผลิตภัณฑ์เห็ดหลินจือแดงอบแห้งพร้อมสปอร์ของกลุ่มวิสาหกิจชุมชนเพาะเห็ดเทศบาลตาบลท่าขนอน ดาเนินงานตั้งแต่เดือนพฤษภาคม ปี พ.ศ. 2560 จนถึงเดือนพฤษภาคม ปี พ.ศ. 2561 จากการวิเคราะห์ปัญหาร่วมกันระหว่างคณะผู้วิจัย สมาชิกกลุ่มวิสาหกิจชุมชนและนักพัฒนาชุมชน พบว่ากระบวนการผลิตยังไม่ถูกสุขลักษณะ ขนาดชิ้นของเห็ดมีขนาดไม่สม่าเสมอ มีเศษเหลือทิ้งจากกระบวนการแปรรูปและรูปลักษณ์ของบรรจุภัณฑ์ไม่น่าดึงดูดใจแก่ผู้บริโภค จึงออกแบบตู้ตากเห็ดใหม่แทนการตากบนตะแกรงไม้ไผ่ ทาการพัฒนาผลิตภัณฑ์เห็ดหลินจือแดงอบแห้งแบบผงบรรจุในถุงชาเพื่อความสะดวกในการชง และทาการปรับรูปลักษณ์ของฉลากและบรรจุภัณฑ์ พบว่าการใช้ตู้ตากเห็ดใหม่ส่งผลให้ผลิตภัณฑ์มีปริมาณยีสต์และราลดลง ผู้ใช้งานตู้ตากเห็ดมีความพึงพอใจตู้ตากเห็ดแบบใหม่มากกว่าตู้ตากเห็ดแบบเก่าอย่างมีนัยสาคัญทางสถิติ (p<0.05) ผู้บริโภคให้การยอมรับต่อผลิตภัณฑ์ เห็ดหลินจือแดงอบแห้งแบบผงบรรจุในถุงชาเพื่อความสะดวกในการชงที่ระดับชอบเล็กน้อยถึงปานกลาง และมีความพึงพอใจต่อบรรจุภัณฑ์ใหม่ในระดับมากถึงมากที่สุด จากการดาเนินการวิจัยแบบมีส่วนร่วมในครั้งนี้ทาให้กลุ่มมีความรู้ความสามารถ ในการพัฒนากระบวนการผลิตให้ได้มาตรฐาน มีความพร้อมในการขอรับรองมาตรฐาน เช่น มาตรฐานสถานที่ผลิต (Primary GMP) และเครื่องหมายรับรองมาตรฐานอาหาร (เครื่องหมาย อย.) เป็นต้น ทั้งนี้ได้เสนอแนะให้สมาชิกกลุ่มควรมีการควบคุมกระบวนการผลิตและการควบคุมคุณภาพผลิตภัณฑ์อย่างสม่าเสมอ และมีการพัฒนาผลิตภัณฑ์ใหม่อย่างต่อเนื่อง
 
This study was participatory action research for enhancing the dried red Lingzhi mushroom with spore product of Thakanon Mushroom Cultivate Community Enterprise Keereeratnikhom District, Suratthani Province during May 2017 to May 2018. The analysis of the team (researchers, the group members and community developmental of Thakanon subdistrict) found that many processes was not hygienic, more scrap/pieces of mushrooms that are not the size and the packaging/ label were not interested. Therefore, the mushroom drying cabinet was developed instead of drying with bamboo grate. Also, the dried powdered Lingzhi mushroom packed in tea bags for ease brewing was developed. Moreover, the new packaging were designed. The result indicated that the product drying with new cabinet dryer had lower amount of yeast and fungus than that of old cabinet dryer. The group members satisfied on new cabinet dryer more than the bamboo grate (p<0.05). Consumers accepted on color, odor, flavor and overall liking of the dried tea in the bags with slightly to moderately level. Consumer also satisfied on the products in new packaging at the most satisfied level. According to the participatory research, the group had the ability to develop standardized production processes. It is ready to apply for certifications, such as standard production sites (Primary GMP) and food stamps (FDA). The group members should have regular control over the production process, product quality control and new product development continues.

participatory-action-research-for-improving-dried-red-lingzhi-mushroom-with-spore-product-of-thakanon-mushroom-cultivate-community-enterprise

Back To Top